JAK ZACHOWAĆ ŚWIEŻOŚĆ ZIELENINY
Nie ma lepszego sposobu na zachowanie świeżości ziół, pietruszki, koperku etc., etc. niż zamrożenie ich w oliwie z oliwek...
Jak to zrobić ? W bardzo prosty sposób. Świeżo zebraną bazylię, rozmaryn, koperek, pietruszkę etc., siekamy i wkładamy do plastikowych pojemników na lód.
Następnie zalewamy je oliwą z oliwek.
Zamrażamy i gotowe !
Jest to IDEALNY sposób na przechowywanie ziół! Co najważniejsze, nie tracą one zapachu i świeżości. Tłuszcz chroni ich autentyczne smaki. Świetne rozwiązanie, aby mieć gotowe świeże zioła do zimowych potraw, pieczeni, gulaszy, zup, sałatek, makaronu... Dania te przeważnie wymagają oleju także mamy dwa w jednym :)
Miłego dnia!
N.
Jak to zrobić ? W bardzo prosty sposób. Świeżo zebraną bazylię, rozmaryn, koperek, pietruszkę etc., siekamy i wkładamy do plastikowych pojemników na lód.
Zamrażamy i gotowe !
Jest to IDEALNY sposób na przechowywanie ziół! Co najważniejsze, nie tracą one zapachu i świeżości. Tłuszcz chroni ich autentyczne smaki. Świetne rozwiązanie, aby mieć gotowe świeże zioła do zimowych potraw, pieczeni, gulaszy, zup, sałatek, makaronu... Dania te przeważnie wymagają oleju także mamy dwa w jednym :)
Miłego dnia!
N.
Naprawdę wspaniały pomysł!
OdpowiedzUsuńFajnie wyglada później taka kosteczka, jak serek :)
OdpowiedzUsuńhehe:))
UsuńSuper fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńWidziałam już gdzieś to zdjęcie :) Zamierzam wyhodować sobie w doniczkach ziółka (nie mylić z ziołem :P ) i później w taki właśnie sposób zamrozić :)
OdpowiedzUsuńRowniez mam taki plan:)
UsuńAle czad!!! genialne w swej prostocie - kupuję pomysł i bloga też;)
OdpowiedzUsuń