ZAUFAJ NATURZE...
Nie ma więc wątpliwości, że spożywanie jak największej ilości warzyw i owoców pomoże nam utrzymać nasze ciało i umysł w doskonałym zdrowiu.
Oto 10 produktów, które odzwierciedlają części ciała. Przypadek? Nie myślę. W naturze nie ma przypadków.
1. GREJFRUT - PIERŚ
Grejpfruty, pomarańcze i inne owoce cytrusowe wyglądają jak gruczoły mleczne kobiet i rzeczywiście wspomagają zdrowie piersi i ruch limfy do i z piersi.
Podobieństwo między okrągłymi owocami cytrusowymi i piersi może być więcej niż przypadkowe. Grejpfrutowy zawierają substancje zwane limonoids, które hamują rozwój nowotworu.
2. ORZECHY - MÓZG
Orzechy włoskie mają uderzające podobieństwo do ludzkiego mózgu i zostały uznane za jeden z najważniejszych pokarmów dla mózgu.
Orzechy włoskie są bardzo dobrym źródłem kwasów omega-3 i mają więcej antyoksydantów, kwasu foliowego (witamina B9) i witaminy E niż inne orzechy.
Ważne jest, aby odpowiednio namoczyć i wypłukać orzechy włoskie (a także większość innych orzechów), aby usunąć fityniany i aktywować enzymy dla lepszego wchłaniania składników odżywczych.
Pamiętam jak nauczyciele w szkole ciągle nam powtarzali, jedzcie dużo orzechów, będziecie mądrzejsi, choć i tak niewiele wam to pomoże;)
3. MARCHEW - OCZY
Od razu widać, że plasterek marchewki przypomina oko, nawet ma wzory i promieniście linie, które wyglądają tak jak źrenica i tęczówka!
Beta-karoten (który nadaje marchwi pomarańczowego koloru) pomaga w utrzymaniu zdrowego wzroku, chroni przed degeneracją plamki żółtej i rozwojem zaćmy.
4. SELER - KOŚCI
Łodyga selera przypomina kość, jak również jest na kości najlepsza. Seler zawiera krzem, który jest częścią tego, co daje kościom ich siłę. Oto zdumiewający fakt: kości zawierają 23% sodu i seler naciowy również zawiera 23% sodu.
5. POMIDORY - SERCE
Pomidory przypominają serce bardziej niż inne owoce i posiadają całe mnóstwo likopenu, który został określony jako pożywienie dla serca i krwi. Spożywanie likopenu zmniejsza ryzyko chorób serca. Pomidory są również doskonałym źródłem witaminy C, która jest niezbędna dla zdrowia naszego serducha.
6. GRZYBY - USZY
Plasterek pieczarki ma kształt i podobny jest do ludzkiego ucha jak również jest dobry dla jego zdrowia! Są one doskonałym źródłem witaminy D, która jest niezbędna do zapobiegania utraty słuchu. Więc lepiej mnie posłuchaj i jedz grzyby;)
7. AVOKADO - MACICA
Avokado ma kształt macicy i szyjki macicy. Wyrównuje gospodarkę hormonalną w organiźmie ( już kiedyś o tym wspominałam) jak i zapobiega powstawaniu raka szyjki macicy.
I wiecie co...? Jak potrzeba 9 miesięcy do rozwoju dzidziusia w łonie mamy tak samo avokado, potrzebuje 9 miesięcy aby z kwiata rozwinąć się do dojrzałego owoca...! Niesamowite, prawda? Natura jest cudna...
8. IMBIR - ŻOŁĄDEK
Imbir wygląda jak żołądek i bardzo pomaga w trawieniu. Od wieków stosowany jest jako naturalny środek przywracający zdrowie żołądka. Herbatka lub wywar z korzenia imbiru zalecany jest kobietom w ciąży w trakcie nudności, a to wszystko dzięki składnikowi o nazwie : GINGEROL, to właśnie on nadaje tak silny smak, zapach i zapobiega wymiotom.
9. WINOGRONA - PŁUCA
Winogrona, zwłaszcza odmiana CONCORD ( granatowe) przypominają pęcherzyki płuc.
Pozwalają one przedostać się tlenowi do krwiobiegu.
Dieta bogata w winogrona wykazała zmniejszenie wystąpienia raka płuc, natomiast pestki zawierają
proantocyjanidyny, które zmnieszają objawy astmy alergicznej.
proantocyjanidyny, które zmnieszają objawy astmy alergicznej.
10. SŁODKI ZIEMNIAK ( BATAT) - TRZUSTKA
Słodki ziemniak ma uderzające podobieństwo do trzustki. Badania wykazały, że pomaga jej ustabilizować poziom cukru we krwi.
Słodkie ziemniaki są również naturalnie bogate w witaminę B6, która hamuje wzrost nowotworu trzustki!
Są to "znaki" od natury.
Uczmy się je czytać.
Natura nie umie mówić ale tak jakby w ten właśnie sposób chciała nam podpowiedzieć, żebyśmy się nie martwili, bo ona o nas zadba pomoże nam przywrócić równowagę w naszym organiźmie i wrócić do zdrowia...
źródło: www.erinjanus.com
źródło: www.erinjanus.com
zawsze mnie to zadziwiało i dalej zadziwia, jak bardzo natura daje nam znaki, co warto jeść!
OdpowiedzUsuńNiesamowite prawda?
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie te cuda :)
Świetne porównanie! Zdjęcia idealnie pasują.. hehe dalej jestem w szoku.. :)
OdpowiedzUsuńSuper :) O części wiedziałam, ale kilka porównań było dla mnie nowością :)
OdpowiedzUsuńGenialne. Z tymi orzechami to juz wcześniej coś podejrzewałem, ale reszty bym tak nie skojarzył. Faktycznie sporo tych znaków, a to przeciez nie jedyne :)
OdpowiedzUsuńŚwietny post, polecam! :) O marchewce, orzechach i grejpfrutach wiedziałam reszta mnie zaskoczyła.
OdpowiedzUsuńOo. Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńO winogronach to nie wiedziałem nawet. Świetny wpis.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe porównanie. Jest bardzo nietypowe, ale dające do myślenia.
OdpowiedzUsuńWOW!! właśnie odkryłam Twojego bloga, witaj jogowa kobieto:) Ten tekst jest cudny:) uwielbiam to, jak w przyrodzie wszystkie wzory się powtarzają i jak tęczówka oka jest podobna do marchewki i do gwiezdnych mgławic.
OdpowiedzUsuńmocno inspirujący wpis!
OdpowiedzUsuńTen wpis dał mi wiele do myślenia.
OdpowiedzUsuńdużo ciekawych pomysłów tutaj!
OdpowiedzUsuńBardzo wartościowy post
OdpowiedzUsuńLubię wszystko co naturalne, wystarczy nam tej chemii w środowisku.
OdpowiedzUsuńFajna książka czytałam.
OdpowiedzUsuńfajne pomysły pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpodobają mi się twoje wpisy
OdpowiedzUsuńsuper! polecam tego bloga
OdpowiedzUsuń