CHIA BUDYŃ NA ŚNIADANIE
... ale nie byle jaki! Pyszny, zdrowy i pachnący latem:)
Kilkakrotnie wspominałam Wam o nasionach szałwii hiszpańskiej - CHIA .Staram się je dodawać jak najczęściej do różnych potraw, szczególnie do śniadania. Dzisiaj przypomniał mi się prosty przepis na przepyszny a'la budyń, który bez wyrzutów sumienia można zjeść na śniadanie;)
Co potrzebujemy:
- 1/3 szklanki nasion chia
- szklankę mleka , najlepiej roślinnego
- miód ( łyżka ) - u mnie miód z kwiatów mniszka
Nasiona zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na ok pół godz. aż wszystko zgęstnieje.
Dodajemy owoce, lub tak jak dzisiaj ja mój ulubiony mus z truskawek.
Smacznego;)
Dbajcie o siebie,
N.
Kilkakrotnie wspominałam Wam o nasionach szałwii hiszpańskiej - CHIA .Staram się je dodawać jak najczęściej do różnych potraw, szczególnie do śniadania. Dzisiaj przypomniał mi się prosty przepis na przepyszny a'la budyń, który bez wyrzutów sumienia można zjeść na śniadanie;)
Co potrzebujemy:
- 1/3 szklanki nasion chia
- szklankę mleka , najlepiej roślinnego
- miód ( łyżka ) - u mnie miód z kwiatów mniszka
Nasiona zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na ok pół godz. aż wszystko zgęstnieje.
Dodajemy owoce, lub tak jak dzisiaj ja mój ulubiony mus z truskawek.
Smacznego;)
Dbajcie o siebie,
N.
O to jest przepis dla mnie (bo prosty ;D). Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpycha ! :) ja ostatnio jadłam na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńJa własnie zrobiłam budyń z nasion chia na później, ciekawe czy mi wyjdzie smaczny :)
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://zdrowanacodzien.blogspot.com/
gdzie można kupić nasiona chia? :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój blog: takeyourbaggage.blogspot.com
nasiona chia mozna kupic w almie i pewnie wszystkich eko sklepikach :)
UsuńDokladnie, lub na internecie. Jest bardzo duzo sklepow internetowych.:)
UsuńWygląda rewelacyjnie ;)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić deser chia :)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Nasiona chia są bardzo zdrowe ale działają tylko w jeśli są zmielone lub drobno podiekane. Całe nasiona przechodzą przez układ trawienny i są wydalane. I tutaj zaczyna się problem bo nie mam pojęcia jak je zmielić. Próbowałam użyć wszystkich posiadanych w domu urządzeń typu młynek , blender i nic. Posiekanie maleńkich ziarenek też mi nie wychodzi. W rezultacie zrezygnowałam z chia.
Naprawde? Kurcze, nie mialam o tym pojecia... Musze koniecznie poczytac na ten temat. Dziekuje za informacje!
UsuńW promocji widziałam je w Piotrze i Pawle, ja polecam do soku z kostkami lodu na cieplejsze dni :)
OdpowiedzUsuńSUper pomysł i mega szybki, można też włożyć na noc do lodówki - opcja dla tych, dla których każda sekunda o poranku jest na wagę złota.
OdpowiedzUsuńNie tylko na śniadanie ;) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńI wszystko w temacie, kto nie lubi budyniu...
OdpowiedzUsuńTo też są bardzo ciekawe informacje.
OdpowiedzUsuńjestem tu od samego początku.
OdpowiedzUsuńjestem tu od samego początku.
OdpowiedzUsuń