ZDROWIE ZA DARMO-POKRZYWA
Dzień dobry:)
Strasznie się cieszę, że mogę znowu sobie z Wami "pogadać" po chwilowej przerwie:)
Mamy w końcu ciepełko, tak upragnione po męczącej zimie! A co się z tym wiąże, mnóstwo darów natury na łąkach, w ogrodach czy lesie:) Ehhhh..... co ja bym dała, aby teraz być w Polsce, na wsi....
Jednym z takich darów, o którym chciałabym dzisiaj Wam "pomarudzić" jest POKRZYWA. Zaczyna rosnąć w maju i wszędzie jej pełno:) Na łące, w lesie, przy drodze, przy torach etc... Roślina dziko rosnąca ma o wiele więcej wartości odżywczych niż uprawna. Dlaczego? Gdyż musi często zmagać się z trudnymi warunkami i to właśnie one budują ją w siłę oraz kształtują "charakter".
Dlatego ubieramy rękawiczki i idziemy pozbierać troszkę pokrzyw. Należy tylko pamietać, aby to zrobić zanim pokrzywa zakwitnie.
Pokrzywa jest najlepszą oczyszczającą i krwiotwórczą rośliną leczniczą. Herbatki z pokrzywy obniżają poziom cukru we krwi, leczą zapalenie dróg moczowych, wypryski oraz zmiany na skórze, są również bardzo wskazane przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, w zapaleniu śluzowym żołądka i narządów oddechowych, przy wrzodach żołądka i jelit, chorobach płuc, w chorobach wirusowych i bakteryjnych. Pokrzywa oczyszcza krew z toksyn. Zwiększa wydalanie z moczem chlorków, mocznika oraz innych szkodliwych produktów przemiany materii. Wzmacnia odporność naszego organizmu. Ułatwia przemianę materii. Oczyszcza układ trawienny, odprowadzając złogi żółciowe. Pomaga oczyszczać naczynia z cholesterolu. Likwiduje anemię. Obniża poziom cukru we krwi. Wzmacnia nerki, włosy i paznokcie.
Pokrzywa posiada również dużo żelaza! A jego brak w naszym organiźmie sprawie, że czujemy sie wyczerpani i znużeni.
Można jej używać na wiele sposobów. Ja w tym momencie mielę ją sobie w blenderze z pozostałymi składnikami i pije jak już wiecie, tradycyjnie w zielonym szejku. Nie trzeba pokrzywy suszyć, aby pić herbatki, jak najbardziej można zaparzyć ze świeżej, posiada nawet więcej właściwości. Szczególnie teraz, w maju, jest jej czas:) Można ją również oczywiście wysuszyć i pić herbatki jesienią.
Można zrobić nalewkę z pokrzywy, a raczej z jej korzenia. Po wykopaniu trzeba je dobrze umyć, drobno pokroić i napełnić butelkę a po szyjkę, następnie zalać 38-40 % żytniówką i pozostawić na dwa tygodnie w ciepłym miejscu. Taką nalewkę należy spożywać 1 łyżkę stołową dziennie.
Pijcie, mielcie, wcierajcie pokrzywę! :) Nie ma nic cenniejszego od darów natury rosnących na łąkach! Doceńcie to, wkładajcie rękawice i zbierajcie pokrzywę! :)
Dbajcie o siebie!
Wasza N.
P.S. Taka mała ciekawostka o pokrzywie.... Zjadanie zmielonej pokrzywy ( 2 łyżek dziennie, przez dwa, trzy tygodnie, sprawia, że pot traci swój "aromat" . Zwyczajnie pot ( również u wielu ludzi nieładny zapach stóp) traci swój bardzo nieprzyjemny zapach.
Strasznie się cieszę, że mogę znowu sobie z Wami "pogadać" po chwilowej przerwie:)
Mamy w końcu ciepełko, tak upragnione po męczącej zimie! A co się z tym wiąże, mnóstwo darów natury na łąkach, w ogrodach czy lesie:) Ehhhh..... co ja bym dała, aby teraz być w Polsce, na wsi....
Jednym z takich darów, o którym chciałabym dzisiaj Wam "pomarudzić" jest POKRZYWA. Zaczyna rosnąć w maju i wszędzie jej pełno:) Na łące, w lesie, przy drodze, przy torach etc... Roślina dziko rosnąca ma o wiele więcej wartości odżywczych niż uprawna. Dlaczego? Gdyż musi często zmagać się z trudnymi warunkami i to właśnie one budują ją w siłę oraz kształtują "charakter".
Dlatego ubieramy rękawiczki i idziemy pozbierać troszkę pokrzyw. Należy tylko pamietać, aby to zrobić zanim pokrzywa zakwitnie.
Pokrzywa jest najlepszą oczyszczającą i krwiotwórczą rośliną leczniczą. Herbatki z pokrzywy obniżają poziom cukru we krwi, leczą zapalenie dróg moczowych, wypryski oraz zmiany na skórze, są również bardzo wskazane przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, w zapaleniu śluzowym żołądka i narządów oddechowych, przy wrzodach żołądka i jelit, chorobach płuc, w chorobach wirusowych i bakteryjnych. Pokrzywa oczyszcza krew z toksyn. Zwiększa wydalanie z moczem chlorków, mocznika oraz innych szkodliwych produktów przemiany materii. Wzmacnia odporność naszego organizmu. Ułatwia przemianę materii. Oczyszcza układ trawienny, odprowadzając złogi żółciowe. Pomaga oczyszczać naczynia z cholesterolu. Likwiduje anemię. Obniża poziom cukru we krwi. Wzmacnia nerki, włosy i paznokcie.
Pokrzywa posiada również dużo żelaza! A jego brak w naszym organiźmie sprawie, że czujemy sie wyczerpani i znużeni.
Można jej używać na wiele sposobów. Ja w tym momencie mielę ją sobie w blenderze z pozostałymi składnikami i pije jak już wiecie, tradycyjnie w zielonym szejku. Nie trzeba pokrzywy suszyć, aby pić herbatki, jak najbardziej można zaparzyć ze świeżej, posiada nawet więcej właściwości. Szczególnie teraz, w maju, jest jej czas:) Można ją również oczywiście wysuszyć i pić herbatki jesienią.
Można zrobić nalewkę z pokrzywy, a raczej z jej korzenia. Po wykopaniu trzeba je dobrze umyć, drobno pokroić i napełnić butelkę a po szyjkę, następnie zalać 38-40 % żytniówką i pozostawić na dwa tygodnie w ciepłym miejscu. Taką nalewkę należy spożywać 1 łyżkę stołową dziennie.
Pijcie, mielcie, wcierajcie pokrzywę! :) Nie ma nic cenniejszego od darów natury rosnących na łąkach! Doceńcie to, wkładajcie rękawice i zbierajcie pokrzywę! :)
Dbajcie o siebie!
Wasza N.
P.S. Taka mała ciekawostka o pokrzywie.... Zjadanie zmielonej pokrzywy ( 2 łyżek dziennie, przez dwa, trzy tygodnie, sprawia, że pot traci swój "aromat" . Zwyczajnie pot ( również u wielu ludzi nieładny zapach stóp) traci swój bardzo nieprzyjemny zapach.
Przydatne informacje:) Najciekawsze że neutralizuje ''zapach'' potu.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpokrzywę często używam do płukanek do włosów, sprawdza się całkiem dobrze:)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej do wlosow:)
UsuńO pokrzywie dużo słyszałam, ale specjalnie do tej pory się nią nie interesowałam. Jak taką pokrzywę zaparzyć? Normalnie do szklanki parę listków?
OdpowiedzUsuńDokladnie tak, czy sucha czy swieza, zalac wrzatkiem i odstawic na 10 minut:)
UsuńMuszę w końcu zacząć pić- tyle właściwości!!!!
OdpowiedzUsuńJa wiosną zajadam się sałatkami z dużym dodatkiem pokrzywy, najbardziej smakuje mi pasta jajeczno-pokrzywowa. Herbatkę też lubię :)
OdpowiedzUsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńPisałam do Ciebie e-mail, ale nie wiem czy doszedł?
Powiedz czy piłaś herbatę z pokrzywy będąc w ciąży?
Witam Cie:) Niestety nie dostalam e-maila od Ciebie:( sprawdzalam tez w spam i nic. Co do pokrzywy, to tak pilam. Nie maniakalnie, ale lubialam sobie wypic taka herbatke 3 razy w tyg. W czasie ciazy jest bardzo dobra na obrzeki. Z kolei po porodzie dobrze jest ja pic troszke wiecej, gdyz po pierwsze posiada duzo zelaza a niedobor zelaza po porodzie raczej gwarantowany:) I zwieksza laktacje:)
UsuńSpróbuję wysłać go jeszcze raz ok :)
OdpowiedzUsuńSuper dzięki za odp. Jeśli mogę to będę pisała do Ciebie troszkę ok? pytać o porady w pewnych kwestiach :)
Pozdrawiam
Czekam wiec na Twoje maile:)
Usuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń