10 NAJZDROWSZYCH NASION NA ZIEMI
Mają różne rozmiary, kształty i kolory. Roślina dokłada wszelkich starań, aby wyprodukować każde ziarno i wypełnić je wysokim stężeniem witamin, minerałów, białek, enzymów, olejków eterycznych.
Jeśli szukasz pożywnej i sycącej przekąski to nasiona są nie do pobicia!
Nasiona to życie, nasiona to żywe jedzenie. Zawierają całe mnóstwo wartości odżywczych potrzebnych człowiekowi.
Jak jeść nasiona?
Jest tylko jeden sposób spożywania nasion. TYLKO i wyłącznie na SUROWO. Gdy narażone są na ciepło produkują substancje toksyczne a witaminy i minerały w nich zawarte ulegają zniszczeniu.
Prażenie ziaren powoduje, że z żywego pożywienia stają się martwym.
Nie ma na ziemi nasion, które poddane wysokiej temperaturze czy prażeniu wytrzymają bez uszkodzenia swych komponentów odżywczych.
Zawsze pamiętajcie, aby jeść nasiona naturalnie, jeść je na surowo.
Oczywiście mogą być również namoczone lub zmielone ( jak w przypadku tahini), zwłaszcza jeśli mają twardą skórkę lub są trudne do pogryzienia zębami.
Ja nasionka i ziarenka dodaję do surówek lub sałatek.
Moje dzisiejsze śniadanie wygląda tak:
Posiekana kiszona kapusta ( własnoręcznie kiszona!:) ), starte jabłko, marchewka, garść czegoś zielonego-u mnie posiekany jarmuż, garść mieszanki ziarenek ( dynia, słonecznik, len ) i olej lniany.
Prosta i tania bomba zdrowia na śniadanie:)
OTO 10 NAJZDROWSZYCH NASION NA ZIEMI:
1.NASIONA CHIA - SZAŁWII HISZPAŃSKIEJ
- 2,5 razy więcej białka niż fasola
- 3 razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody
- 3 razy więcej żelaza niż szpinak
- 6 razy więcej wapnia niż mleko
- 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze
- 8 razy więcej omega-3 niż łosoś
- 10 razy więcej błonnika niż ryż
- 15 razy więcej magnezu niż brokuły
Mają bardzo dużo witamin i minerałów. Nasiona szałwii są doskonałym źródłem błonnika, białka i przeciwutleniaczy i są najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.
Spożywanie nasion Chia może pomóc zmniejszyć ból stawów, pomóc w utracie wagi, zapewniają zastrzyk energii i chronią przed poważnymi dolegliwościami, takimi jak cukrzyca i choroby serca. Nasiona są bezglutenowe.
2. NASIONA KONOPI
Coraz więcej ludzi odkrywa zdrowotne właściwości nasion i oleju konopi.
Nasiona zawierają:
- Wszystkie aminokwasy (20).
- wysoki procent prostych białek, które wzmacnia odporność i usuwa toksyny
- spożywanie nasion konopi w różnej formie, może pomóc jak nie uleczyć nas z poważnych chorób układu odpornościowego.
- zawiera więcej kwasów tłuszczowych niż len lub inne oleje.
- idealne 3 w jednym - zawiera kwasy : omega-6, kwas linolowy i omega-3.
- genialne źródło białka dla wegetarian
- najbogatsze źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
3. NASIONA GRANATU
Granaty są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. W związku z tym pomagają chronić komórki organizmu przed wolnymi rodnikami, które powodują przedwczesne starzenie się.
W prostych słowach, sok z granatu powoduje wzrost poziomu tlenu we krwi.
Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki i zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi.
Granaty są szczególnie bogate w polifenole, forma przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i choroby serca.
W rzeczywistości sok z granatu, który zawiera garbniki, antocyjany oraz kwas elagowy, ma wyższą aktywność antyoksydantów niż zielona herbata i czerwone wino.
Bogate w witaminę C i potas, niskokaloryczne oraz są dobrym źródłem błonnika.
Właściwości przeciwutleniające granatu zapobiegają niskiemu stężeniu cholesterolu. To w istocie oznacza, że granaty zapobiegają "obklejaniu" ścian tętnic w nadmiar tłuszczu.
4. NASIONA LNU ( SIEMIĘ LNIANE )
Len jest bardzo bogaty w błonnik, co stymuluje apetyt i pozwala na zrzucenie wagi.
Len uprawiany jest od wieków na całym świecie. Hipokrates napisał na temat korzystania z lnu i jego właściwości przy łagodzeniu bólów brzucha.
Główne korzyści zdrowotne lnu wynikają z bogatej zawartości kwasu alfa-linolenowego (ALA), błonnika i lignany.
ALA jest niezbędnym kwasem tłuszczowym o silnym działaniu przeciwzapalnym. Poprzez działania ALA i ligniny, len może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka u ludzi.
Lignany są to fitoestrogeny, związki roślinne, które mają działanie podobne do estrogenów i właściwości przeciwutleniające. Fitoestrogeny pomagają stabilizować poziom hormonów, zmniejszają objawy PMS i menopauzy oraz potencjalnie zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi oraz prostaty.
Włókna nasion lnu bardzo korzystnie działają na zdrowe funkcjonowanie jelit. Jedna łyżka nasion lnu zawiera tyle błonnika ile pół filiżanki gotowanych otrębów owsianych. Rozpuszczalne włókna lnu mogą obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co pomaga zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru.
Siemię lniane mielone dostarcza więcej wartości odżywczych niż całe ziarno.
Zmielone nasiona lnu najlepiej dodawać do płatków śniadaniowych, pieczywa i koktajli.
5. PESTKI DYNI
Jedyne nasiona, które mają odczyn zasadowy.
Możesz dopisać pestki na swoją listę produktów zawierających białko:) 100 g nasion dostarcza 54 procent jego dziennego zapotrzebowania.
Większość z nas łyka pigułki, aby uzupełnić niedobór witaminy B, spróbuj nasion dyni następnym razem. Nasiona dyni są jej bardzo dobrym źródłem.
Nasiona dyni pomagają w walce z depresją. Tajemniczym związkiem chemicznym, który poprawi Twoje samopoczucie jest L-tryptofan. Pestki dyni zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych.
Według mnie jednak, to co mają najlepszego do zaoferowania, to to , że jedzone codziennie na czczo, niszczą pasożyty a nawet tasiemca!
6. NASIONA MORELI
Pestki moreli są, podobnie jak większość orzechów i nasion, bardzo pożywne.
Wśród składników odżywczych, które zawierają, jest jeden zwany Amigdalina, znana także jako witamina B17. To ona atakuje komórki nowotworowe, a tym samym może pomóc w zapobieganiu raka.
7. NASIONA SEZAMU
Nasiona sezamu mogą być najstarszą "przyprawą" znaną człowiekowi.
Są cenione za ich olej, który jest wyjątkowo odporny na jełczenie.
Nie tylko są bardzo dobrym źródłem manganu i miedzi, ale również dobrym źródłem wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, cynku i błonnika. Oprócz tych ważnych składników odżywczych, nasiona sezamu zawierają dwie unikalne substancje: sezamina i sezamolin. Obie te substancje mają działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi a także zapobiegają nadciśnieniu. Sezamina chroni również wątrobę przed uszkodzeniem oksydacyjnym.
8. NASIONA SŁONECZNIKA
Nasiona słonecznika są doskonałym źródłem witaminy E, podstawowy w ciele, rozpuszczalny w tłuszczach antyoksydant. Witamina E wędruje po całym organizmie neutralizujące wolne rodniki.
Obniżają poziom cholesterolu we krwi, pobudzają działanie układu immunologicznego i zmniejszają ryzyko pojawienia się pewnych nowotworów.
Nasiona słonecznika są dobrym źródłem magnezu. Liczne badania wykazały, że magnez przyczynia się do zmniejszenia nasilenia astmy, obniża wysokie ciśnienie krwi, a także zapobiega migrenowym bólom głowy, jak również zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru.
9. NASIONA KMINU
Nasiona kminu wykorzystywane były jeszcze w starożytności. Znany jest ze swych właściwości leczniczych od setek lat.
Kminek jest bardzo przydatny w zaburzeniach trawiennych, a nawet jako środek antyseptyczny. Same nasiona bogate są w żelazo i pomagają zwiększyć moc wątroby.
Kminek pomaga złagodzić objawy przeziębienia. Jeśli masz ból gardła, spróbuj dodać trochę suchego imbiru i kminku do wody, pomaga to ukoić ból.
Poprawia metabolizm. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Również nasiona czarnego kminku pomagają w leczeniu astmy i zapaleniu stawów.
10. PESTKI WINOGRON
Pestki winogron mają ogromne stężenie witaminy E, flawonoidów, kwasu linolowego i polifenoli.
Ekstrakt z nasion winogron może zapobiegać chorobom serca, takim jak wysokie ciśnienie krwi i wysoki poziom cholesterolu.
Badania opublikowane w czasopiśmie "Carcinogenesis" pokazują, że ekstrakt z nasion winogron (GSE), zabija komórki raka płaskonabłonkowego, pozostawiając zdrowe komórki w nienaruszonym stanie.
No i jak? Wcinamy od dzisiaj więcej nasionek?:) Mamy ich całe mnóstwo na naszej kochanej polskiej ziemi, więc korzystajmy z darów natury, póki ona o nas dba.
Dbajcie o siebie!
N.
Jeśli szukasz pożywnej i sycącej przekąski to nasiona są nie do pobicia!
Nasiona to życie, nasiona to żywe jedzenie. Zawierają całe mnóstwo wartości odżywczych potrzebnych człowiekowi.
Jak jeść nasiona?
Jest tylko jeden sposób spożywania nasion. TYLKO i wyłącznie na SUROWO. Gdy narażone są na ciepło produkują substancje toksyczne a witaminy i minerały w nich zawarte ulegają zniszczeniu.
Prażenie ziaren powoduje, że z żywego pożywienia stają się martwym.
Nie ma na ziemi nasion, które poddane wysokiej temperaturze czy prażeniu wytrzymają bez uszkodzenia swych komponentów odżywczych.
Zawsze pamiętajcie, aby jeść nasiona naturalnie, jeść je na surowo.
Oczywiście mogą być również namoczone lub zmielone ( jak w przypadku tahini), zwłaszcza jeśli mają twardą skórkę lub są trudne do pogryzienia zębami.
Ja nasionka i ziarenka dodaję do surówek lub sałatek.
Moje dzisiejsze śniadanie wygląda tak:
Posiekana kiszona kapusta ( własnoręcznie kiszona!:) ), starte jabłko, marchewka, garść czegoś zielonego-u mnie posiekany jarmuż, garść mieszanki ziarenek ( dynia, słonecznik, len ) i olej lniany.
Prosta i tania bomba zdrowia na śniadanie:)
OTO 10 NAJZDROWSZYCH NASION NA ZIEMI:
1.NASIONA CHIA - SZAŁWII HISZPAŃSKIEJ
- 2,5 razy więcej białka niż fasola
- 3 razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody
- 3 razy więcej żelaza niż szpinak
- 6 razy więcej wapnia niż mleko
- 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze
- 8 razy więcej omega-3 niż łosoś
- 10 razy więcej błonnika niż ryż
- 15 razy więcej magnezu niż brokuły
Mają bardzo dużo witamin i minerałów. Nasiona szałwii są doskonałym źródłem błonnika, białka i przeciwutleniaczy i są najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.
Spożywanie nasion Chia może pomóc zmniejszyć ból stawów, pomóc w utracie wagi, zapewniają zastrzyk energii i chronią przed poważnymi dolegliwościami, takimi jak cukrzyca i choroby serca. Nasiona są bezglutenowe.
2. NASIONA KONOPI
Coraz więcej ludzi odkrywa zdrowotne właściwości nasion i oleju konopi.
Nasiona zawierają:
- Wszystkie aminokwasy (20).
- wysoki procent prostych białek, które wzmacnia odporność i usuwa toksyny
- spożywanie nasion konopi w różnej formie, może pomóc jak nie uleczyć nas z poważnych chorób układu odpornościowego.
- zawiera więcej kwasów tłuszczowych niż len lub inne oleje.
- idealne 3 w jednym - zawiera kwasy : omega-6, kwas linolowy i omega-3.
- genialne źródło białka dla wegetarian
- najbogatsze źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
3. NASIONA GRANATU
Granaty są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. W związku z tym pomagają chronić komórki organizmu przed wolnymi rodnikami, które powodują przedwczesne starzenie się.
W prostych słowach, sok z granatu powoduje wzrost poziomu tlenu we krwi.
Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki i zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi.
Granaty są szczególnie bogate w polifenole, forma przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i choroby serca.
W rzeczywistości sok z granatu, który zawiera garbniki, antocyjany oraz kwas elagowy, ma wyższą aktywność antyoksydantów niż zielona herbata i czerwone wino.
Bogate w witaminę C i potas, niskokaloryczne oraz są dobrym źródłem błonnika.
Właściwości przeciwutleniające granatu zapobiegają niskiemu stężeniu cholesterolu. To w istocie oznacza, że granaty zapobiegają "obklejaniu" ścian tętnic w nadmiar tłuszczu.
4. NASIONA LNU ( SIEMIĘ LNIANE )
Len jest bardzo bogaty w błonnik, co stymuluje apetyt i pozwala na zrzucenie wagi.
Len uprawiany jest od wieków na całym świecie. Hipokrates napisał na temat korzystania z lnu i jego właściwości przy łagodzeniu bólów brzucha.
Główne korzyści zdrowotne lnu wynikają z bogatej zawartości kwasu alfa-linolenowego (ALA), błonnika i lignany.
ALA jest niezbędnym kwasem tłuszczowym o silnym działaniu przeciwzapalnym. Poprzez działania ALA i ligniny, len może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka u ludzi.
Lignany są to fitoestrogeny, związki roślinne, które mają działanie podobne do estrogenów i właściwości przeciwutleniające. Fitoestrogeny pomagają stabilizować poziom hormonów, zmniejszają objawy PMS i menopauzy oraz potencjalnie zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi oraz prostaty.
Włókna nasion lnu bardzo korzystnie działają na zdrowe funkcjonowanie jelit. Jedna łyżka nasion lnu zawiera tyle błonnika ile pół filiżanki gotowanych otrębów owsianych. Rozpuszczalne włókna lnu mogą obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co pomaga zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru.
Siemię lniane mielone dostarcza więcej wartości odżywczych niż całe ziarno.
Zmielone nasiona lnu najlepiej dodawać do płatków śniadaniowych, pieczywa i koktajli.
5. PESTKI DYNI
Jedyne nasiona, które mają odczyn zasadowy.
Możesz dopisać pestki na swoją listę produktów zawierających białko:) 100 g nasion dostarcza 54 procent jego dziennego zapotrzebowania.
Większość z nas łyka pigułki, aby uzupełnić niedobór witaminy B, spróbuj nasion dyni następnym razem. Nasiona dyni są jej bardzo dobrym źródłem.
Nasiona dyni pomagają w walce z depresją. Tajemniczym związkiem chemicznym, który poprawi Twoje samopoczucie jest L-tryptofan. Pestki dyni zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych.
Według mnie jednak, to co mają najlepszego do zaoferowania, to to , że jedzone codziennie na czczo, niszczą pasożyty a nawet tasiemca!
6. NASIONA MORELI
Pestki moreli są, podobnie jak większość orzechów i nasion, bardzo pożywne.
Wśród składników odżywczych, które zawierają, jest jeden zwany Amigdalina, znana także jako witamina B17. To ona atakuje komórki nowotworowe, a tym samym może pomóc w zapobieganiu raka.
7. NASIONA SEZAMU
Nasiona sezamu mogą być najstarszą "przyprawą" znaną człowiekowi.
Są cenione za ich olej, który jest wyjątkowo odporny na jełczenie.
Nie tylko są bardzo dobrym źródłem manganu i miedzi, ale również dobrym źródłem wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, cynku i błonnika. Oprócz tych ważnych składników odżywczych, nasiona sezamu zawierają dwie unikalne substancje: sezamina i sezamolin. Obie te substancje mają działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi a także zapobiegają nadciśnieniu. Sezamina chroni również wątrobę przed uszkodzeniem oksydacyjnym.
8. NASIONA SŁONECZNIKA
Nasiona słonecznika są doskonałym źródłem witaminy E, podstawowy w ciele, rozpuszczalny w tłuszczach antyoksydant. Witamina E wędruje po całym organizmie neutralizujące wolne rodniki.
Obniżają poziom cholesterolu we krwi, pobudzają działanie układu immunologicznego i zmniejszają ryzyko pojawienia się pewnych nowotworów.
Nasiona słonecznika są dobrym źródłem magnezu. Liczne badania wykazały, że magnez przyczynia się do zmniejszenia nasilenia astmy, obniża wysokie ciśnienie krwi, a także zapobiega migrenowym bólom głowy, jak również zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru.
9. NASIONA KMINU
Nasiona kminu wykorzystywane były jeszcze w starożytności. Znany jest ze swych właściwości leczniczych od setek lat.
Kminek jest bardzo przydatny w zaburzeniach trawiennych, a nawet jako środek antyseptyczny. Same nasiona bogate są w żelazo i pomagają zwiększyć moc wątroby.
Kminek pomaga złagodzić objawy przeziębienia. Jeśli masz ból gardła, spróbuj dodać trochę suchego imbiru i kminku do wody, pomaga to ukoić ból.
Poprawia metabolizm. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Również nasiona czarnego kminku pomagają w leczeniu astmy i zapaleniu stawów.
10. PESTKI WINOGRON
Pestki winogron mają ogromne stężenie witaminy E, flawonoidów, kwasu linolowego i polifenoli.
Ekstrakt z nasion winogron może zapobiegać chorobom serca, takim jak wysokie ciśnienie krwi i wysoki poziom cholesterolu.
Badania opublikowane w czasopiśmie "Carcinogenesis" pokazują, że ekstrakt z nasion winogron (GSE), zabija komórki raka płaskonabłonkowego, pozostawiając zdrowe komórki w nienaruszonym stanie.
No i jak? Wcinamy od dzisiaj więcej nasionek?:) Mamy ich całe mnóstwo na naszej kochanej polskiej ziemi, więc korzystajmy z darów natury, póki ona o nas dba.
Dbajcie o siebie!
N.
Nie miałam pojęcia, że można wykorzystać np. nasiona moreli. Uwielbiam granaty. Zime lubie głównie ze względu na to, że wtedy granaty mają przystępną cene.
OdpowiedzUsuńA moim zdaniem do tej listy zdrowych nasion warto by było dodać nasiona babki płesznik i babki jajowatej jako skuteczny specyfik na zaparcia. Dzięki nim, które kupuję pod nazwą błonnik witalny, pozbyłam sie zaparć. Polecam.
OdpowiedzUsuńA gdzie czarnuszka ?
OdpowiedzUsuńBogdan Skrzęta, wpiszcie w YOUTUBE.
OdpowiedzUsuńAmigdalina w organizmie rozkłada się na silnie trujący cyjanowodór (kwas pruski)!
OdpowiedzUsuńNie łykajcie wszystkiego jak młody pelikan - trochę sceptycyzmu wobec tego co znajduje się w internecie nie zaszkodzi!
Amigdalina - inaczej witamina B17 ma udowodnione właściwości przeciwnowotworowe. Masz rację, jest ona trująca ale tylko w odpowiednich stężeniach. Dlatego zaleca się jeść maksymalnie 3 pestki moreli dziennie - i taka informacja powinna być na każdym opakowaniu dostępnym w sprzedaży.
UsuńNasion lnu nie mielimy!!!
OdpowiedzUsuńNasion lnu nie mielimy!!!
OdpowiedzUsuńw ogóle ludzie nie doceniają mocy nasion! A wystarczy troche poczytać - choćby nawet w Internecie :) ostatnimi czasy nasiona konopi zyskują większą popularność - wreszcie ludzie się przekonują!
OdpowiedzUsuńWow! nasiona konopii na drugim miejscu.Z artykułu wynika ,że mają mnóstwo właściwości.
OdpowiedzUsuńFajna dawka informacji na temat nasion :p napewno zrobię sobie pewną selekcje i wybiorę te najbardziej dla mnie przyswajalne :P
OdpowiedzUsuńśmiać mi się chce ilu ludzi ma się za znawców, fachowców od wszystkiego. Jedz to nie jedz tamtego, jak być zdrowym, bla bla bla. Ludzie zachowują się jakby mieli dzięki temu żyć wiecznie. Otóż w jaki sposób będziesz jeść i tak umrzesz ot co! Jak chcesz - umrzyj zdrowym. Ja uwielbiam nasiona...prażone! I pewnie kiedyś umrę, tak jak i TY!
OdpowiedzUsuńWidać dla Ciebie to zbyt trudne do zrozumienia. Zdrowe jedzenie ma na celu uchronić przed chorobami i poprawić samopoczucie a nie zapewnić wieczne życie! Po co takie brednie wypisujesz żal.
UsuńDlatego dzieki bogu mamy wolny wybor i mozesz robic co Ci sie podoba!:) lacznie z jedzeniem hamburgerow codziennie na niadanie, jesli to lubisz to prosze bardzo:) ja to nazywam wolnoscia:)naprawde Panie/ Pani anonimowy/a odebralsa/les jako nakazywanie?:) Milego dnia;)
UsuńJa się zgadzam z Pan/Panią anonimowy
UsuńOstropest pominięto
OdpowiedzUsuńNasiona dają dużo dobrego dla naszego organizm, jednak należy pamiętać aby z nimi nie przesadzić. Wszystko jest dobre jak ma swój umiar. Nasiona konopi warto kupić dobrej jakości w sklepach typu https://www.green-seeds.pl/
OdpowiedzUsuńBardzo dobry ranking. Jak na razie spopularyzowały się nasiona chia. Pewnie w przyszłości przyjdzie też czas na inne. ;)
OdpowiedzUsuńSą w ogóle jakieś niezdrowe nasiona?
OdpowiedzUsuńTen wpis odmienił moje życie!
OdpowiedzUsuńNa takim blogu jeszcze nie bylem! fajnie tutaj
OdpowiedzUsuńNapisałabym, że fajny wpis, ale tego nie zrobię, bo ten wpis to prawdziwa petarda!
OdpowiedzUsuńArtykuł bardzo dobry ! zresztą jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńWartościowy wpis
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z informacji z wpisu
OdpowiedzUsuńdużo ciekawych pomysłów tutaj!
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie ten blog
OdpowiedzUsuńFajnie tu u Ciebie muszę częściej tu zaglądać
OdpowiedzUsuńfajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.
OdpowiedzUsuńCiekawe informacje, fajny wpis
OdpowiedzUsuńczłowiek każdego dnia uczy się nowych rzeczy, polecę tego bloga znajomym.
OdpowiedzUsuńJa zawsze wracam do tego bloga, ciekawe miejsce.
OdpowiedzUsuńSuper,ze trafiłam na ten artykuł. Bardzo pomocny. Uczę się cały czas.
OdpowiedzUsuńciekawy blog, bardzo mnie zainteresowały tematy poruszone, polecę go znajomej
OdpowiedzUsuńMyślisz o wszystkim.
OdpowiedzUsuńciekawe pomysły wykorzystane w tej książce.
OdpowiedzUsuńFajne wpisy, nigdy się tu nie nudzę.
OdpowiedzUsuńWartościowe pestki.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa treść!
OdpowiedzUsuń