SEITAN - PRZEPIS
Co to? Weganie z pewnością wiedzą:) Seitan to taki wegański zastępnik mięsa. Konsystencją i smakiem bardzo je przypomina.
Ja osobiście nie robię seitana, bo nie potrzebuję zastępników mięsa, ale wiem, ze niektórzy, szczególnie na początkowej drodze przejścia na weganizm, wegetarianizm, czy w ogóle jeśli chcą zrezygnować z mięsa bez zbędnego szufladkowania się i nazywania, potrzebują zjeść czasem coś co je przypomina. Dzisiaj post specjalnie dla nich.
Oprócz znanych i ogólnie dostępnych kotletów sojowych, można zrobić coś samemu w domu do złudzenia przypominającego mięso. Seitan nazywany jest inaczej "chińskim mięsem". Można go również kupić w sklepie ze zdrową żywnością, ale po co?:)
Co potrzebujesz:
Z mąki i wody formujemy ciasto, tak jak na pierogi. Odstawiamy je do lodówki na ok 30 min, lub lepiej na całą noc. Następnie część odrobinkę pracowita, ale dla mnie było to bardzo przyjemne ciapanie się wodzie. O! Polecam przy tym medytacje:)
Należy ciasto włożyć do miski i pod bieżącą wodą - zimną, wypłukać całą mąkę ugniatając ciasto. Zagniatamy do momentu aż woda zacznie być przeźroczysta.
Następnie gotujemy go w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego itp. ok. 30 min. .
Po ugotowaniu, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy marynatę. Tu również według uznania i smaku. U mnie olej, czosnek plus wszystkie zioła jakie miałam i marynujemy "mięso".
Wstawiamy do lodówki na jakiś czas, aby przeszło marynatą, kroimy i robimy np. gulasz:) Można również upiec ok. 45 minut w 200 stopniach. Można jeść na ciepło do obiadu, lub na zimno jako "wędlinę".
U mnie gulasz z kasz gryczaną, pyychaa!:)
P.S. Nadmiar żółtego koloru od kurkumy, której używam do wszystkiego:)
Dbajcie o siebie!
N.
Ja osobiście nie robię seitana, bo nie potrzebuję zastępników mięsa, ale wiem, ze niektórzy, szczególnie na początkowej drodze przejścia na weganizm, wegetarianizm, czy w ogóle jeśli chcą zrezygnować z mięsa bez zbędnego szufladkowania się i nazywania, potrzebują zjeść czasem coś co je przypomina. Dzisiaj post specjalnie dla nich.
Oprócz znanych i ogólnie dostępnych kotletów sojowych, można zrobić coś samemu w domu do złudzenia przypominającego mięso. Seitan nazywany jest inaczej "chińskim mięsem". Można go również kupić w sklepie ze zdrową żywnością, ale po co?:)
Co potrzebujesz:
- 1kg mąki pszennej,
- 0,5 l wody.
- sól, kurkuma, zioła... według smaku i uznania
- troszkę cierpliwości:)
Z mąki i wody formujemy ciasto, tak jak na pierogi. Odstawiamy je do lodówki na ok 30 min, lub lepiej na całą noc. Następnie część odrobinkę pracowita, ale dla mnie było to bardzo przyjemne ciapanie się wodzie. O! Polecam przy tym medytacje:)
Należy ciasto włożyć do miski i pod bieżącą wodą - zimną, wypłukać całą mąkę ugniatając ciasto. Zagniatamy do momentu aż woda zacznie być przeźroczysta.
Następnie gotujemy go w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego itp. ok. 30 min. .
Po ugotowaniu, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy marynatę. Tu również według uznania i smaku. U mnie olej, czosnek plus wszystkie zioła jakie miałam i marynujemy "mięso".
Wstawiamy do lodówki na jakiś czas, aby przeszło marynatą, kroimy i robimy np. gulasz:) Można również upiec ok. 45 minut w 200 stopniach. Można jeść na ciepło do obiadu, lub na zimno jako "wędlinę".
U mnie gulasz z kasz gryczaną, pyychaa!:)
P.S. Nadmiar żółtego koloru od kurkumy, której używam do wszystkiego:)
Dbajcie o siebie!
N.
Jestem w totalnym szoku, nigdy wcześniej nie słyszałam o takim wynalazku... i że mąka z wodą może smakować jak mięso :O ?
OdpowiedzUsuńWitam!
UsuńNazwa "seitan" nieco wydumana i nic dla Polaka nie znaczy, a może odstraszyć, Wszak seitan, to szatan. Wypłukując wodą wszystko to, co się da wypłukać z mąki, pozostawiamy gluten. Gluten to białko roślinne. Nie każdy to toleruje.
Polecałbym nie pozbywać się tego, co się wypłukuje. Płukać w misce i odlewać do osobnego naczynia. Można tym zagęszczać zupy. Ja używałem tego do tak zwanych zimnych nóżek wegetariańskich. Gotujemy warzywa, dodajemy sojowych kostek, zagęszczamy krochmalem z płukania glutenu. można też dodać pokrojonego drobno glutenu. Smakuje tak, jak zostanie wykonane, czyli jak kto lubi.
Smacznego.
Koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńJa jestem weganką od kilku lat i próbowałam już kilka razy :) ma bardzo specyficzny smak ale jest smaczne :)
OdpowiedzUsuńta żółta ciapka wygląda jak kupa :/ ale nie neguje bo sama jestem na diecie i szukam wynalazków kulinarnych :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, nigdy nie słyszałam o takim przepisie. Muszę obowiązkowo spróbować.
OdpowiedzUsuńmusi być smaczny, ja z http://fantastic-brand.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńA może po takim zdrowym posiłku warto było by spróbować jogi albo medytacji? :)
OdpowiedzUsuńoto 8 powodów czemu warto jeździć rowerem :) TO SPALA RÓWNIEŻ KALORIE :)
OdpowiedzUsuńRower wśród wegan jest bardzo popularny ;)
UsuńFinalnie wygląda obiecująco, chętnie spróbowałabym smaku.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, ostatnio na mieście jadłem seitan i teraz chcę zrobić go samemu.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, jestem ciekawa smaku i porównania.
OdpowiedzUsuńModelowanie i odchudzanie sylwetki ! oto krok po kroku jak się za to zabrać i nie zrobić sobie krzywdy ! :)
OdpowiedzUsuńKurczeee mega przepis! Świetnie to wygląda. Dzięki za oryginalny przepis, już się doczekać nie mogę tego smaku. Przepis się drukuje a na weekend zabieram się do roboty,ciekawa jestem rezultatów.
OdpowiedzUsuńSmacznego!:)
UsuńCzy mąkę pszenną można zamienić na jakąś zdrowszą?
OdpowiedzUsuńma bardzo specyficzny smak ale jest smaczne :)
OdpowiedzUsuńการ์ตูนโป๊
Jestem wegetarianinem a przyznam że pierwszy raz słyszę.
OdpowiedzUsuńThank You for sharing your article, This is an interesting & informative blog. It is very useful for the developer like me.
OdpowiedzUsuńดูหนัง
Ciekawy i interesujący wpis :)
OdpowiedzUsuńwarto było zajrzec na tego bloga
OdpowiedzUsuńinteresujący wpis i godny obejrzenia blog!
OdpowiedzUsuńsuper wpis, chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis, muszę koniecznie sprawdzić ten przepis.
OdpowiedzUsuńFajny wpis
OdpowiedzUsuńbardzo fajny opisany problem, będę częściej tu zaglądać
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis, dużo ważnych informacji żeby nie pójść w ciemno.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny jest ten wpis
OdpowiedzUsuńTwoje teksty nigdy jeszcze mnie nie zawiodły.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń