PYSZNA I ZDROWA PRZEKĄSKA
Mam dzisiaj dla Was bardzo fajny przepis na smaczną przekąskę, który posiada jeden z moich ulubionych składników - CIECIERZYCĘ!
Te małe, ładne kuleczki są niezwykle uniwersalne. Oprócz słynnego hummus można ją wcinać na wiele różnych sposobów. Dzisiaj jeden z nich, mianowicie, pieczone z ziołami.
Są chrupiące i bardzo aromatyczne. Zamiast niezdrowych i drogich chipsów, zdrowa i tania przekąska :)
Co potrzebujemy:
-1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki oliwy - u mnie olej kokosowy
- dużo chili
-oregano
- kurkuma
-łyżka soli morskiej
Zresztą to co dodacie to już absolutnie zależy od Was i od tego co Wy lubicie, ja dałam swoje ulubione smaki.
Wszystkie zioła z oliwą/olejem mieszamy...
... wlewamy do ugotowanej ciecierzycy, mieszamy dokładnie , wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 190 - 200 stopniach ok. 50 min.
Można krócej i można dłużej. Zależy od Waszego smaku:)
Te ładne kuleczki mają całe mnóstwo wartości odżywczych.
Jedna filiżanka gotowanej ciecierzycy zawiera 269 kalorii, 45 g węglowodanów, 15 g białka, 13 g błonnika, 4 g tłuszczu i 0 gramów cholesterolu.
Jedna porcja surowej ciecierzycy zapewnia 50% dziennego zapotrzebowania na potas, witaminę A 2%, 21% wapnia, 13% witaminy C, 69% żelaza, 2% sodu, 55% witaminy B-6 i 57% magnezu. Dodatkowo ciecierzyca zawiera witaminę K, kwas foliowy, fosfor, cynk, miedź, mangan, cholina i selen.
Chociaż najczęściej pojawia się ona jako okrągła i beżowa, to istnieje kilka innych jej odmian i kolorów : czarna, zielona, czerwona.
Nie zawiera glutenu.
Żelazo, fosfor, wapń, magnez, mangan, cynk i witamina K obecne w ciecierzycy, przyczyniają się do budowania i utrzymywania silnej struktury kości.
Ciecierzyca zawiera znaczne ilości błonnika, który pomaga zmniejszyć ilość cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejsza to ryzyka wystąpienia chorób serca.
Selen jest minerałem, który niestety nie jest obecny w większości owoców i warzyw, ale można go znaleźć właśnie w ciecierzycy. Odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów wątrobowych i pomaga w detoksykacji niektórych związków rakotwórczych w organizmie.
Błonnik jest powszechnie uznawany za ważny czynnik kontrolowania wagi. Powoduje zwiększenie uczucia sytości i zmniejsza apetyt, dzięki czemu czujesz się pełniejsza na dłużej, a tym samym obniża się ogólne ilości spożywanych kalorii.
Warto jeść? Pewnie, że warto!:)
Dbajcie o siebie,
Wasza N.
Te małe, ładne kuleczki są niezwykle uniwersalne. Oprócz słynnego hummus można ją wcinać na wiele różnych sposobów. Dzisiaj jeden z nich, mianowicie, pieczone z ziołami.
Są chrupiące i bardzo aromatyczne. Zamiast niezdrowych i drogich chipsów, zdrowa i tania przekąska :)
Co potrzebujemy:
-1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki oliwy - u mnie olej kokosowy
- dużo chili
-oregano
- kurkuma
-łyżka soli morskiej
Zresztą to co dodacie to już absolutnie zależy od Was i od tego co Wy lubicie, ja dałam swoje ulubione smaki.
Wszystkie zioła z oliwą/olejem mieszamy...
... wlewamy do ugotowanej ciecierzycy, mieszamy dokładnie , wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 190 - 200 stopniach ok. 50 min.
Można krócej i można dłużej. Zależy od Waszego smaku:)
Te ładne kuleczki mają całe mnóstwo wartości odżywczych.
Jedna filiżanka gotowanej ciecierzycy zawiera 269 kalorii, 45 g węglowodanów, 15 g białka, 13 g błonnika, 4 g tłuszczu i 0 gramów cholesterolu.
Jedna porcja surowej ciecierzycy zapewnia 50% dziennego zapotrzebowania na potas, witaminę A 2%, 21% wapnia, 13% witaminy C, 69% żelaza, 2% sodu, 55% witaminy B-6 i 57% magnezu. Dodatkowo ciecierzyca zawiera witaminę K, kwas foliowy, fosfor, cynk, miedź, mangan, cholina i selen.
Chociaż najczęściej pojawia się ona jako okrągła i beżowa, to istnieje kilka innych jej odmian i kolorów : czarna, zielona, czerwona.
Nie zawiera glutenu.
Żelazo, fosfor, wapń, magnez, mangan, cynk i witamina K obecne w ciecierzycy, przyczyniają się do budowania i utrzymywania silnej struktury kości.
Ciecierzyca zawiera znaczne ilości błonnika, który pomaga zmniejszyć ilość cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejsza to ryzyka wystąpienia chorób serca.
Selen jest minerałem, który niestety nie jest obecny w większości owoców i warzyw, ale można go znaleźć właśnie w ciecierzycy. Odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów wątrobowych i pomaga w detoksykacji niektórych związków rakotwórczych w organizmie.
Błonnik jest powszechnie uznawany za ważny czynnik kontrolowania wagi. Powoduje zwiększenie uczucia sytości i zmniejsza apetyt, dzięki czemu czujesz się pełniejsza na dłużej, a tym samym obniża się ogólne ilości spożywanych kalorii.
Warto jeść? Pewnie, że warto!:)
Dbajcie o siebie,
Wasza N.
mmmm..pyszności :)
OdpowiedzUsuńM...ciecierzyca :)
OdpowiedzUsuńPycha! Ja dodaje często do sałatek ;d
Cieciorę uwielbiam!!! Micha hummusu na raz;)))
OdpowiedzUsuńLubimy i często się raczymy!
OdpowiedzUsuńWspaniała sprawa taka ciecierzyca
OdpowiedzUsuńNie wszystko w życiu trzeba robić dla pieniędzy :)
OdpowiedzUsuńLepiej bym tego nie ujela...:) dzieki:)
OdpowiedzUsuńCieciorki jeszcze nie jadłam, wstyd mi i dziś pędzę do sklepu ze zdrową żywnością :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam cieciorkę. Jedno z ulubionych dań :)
OdpowiedzUsuńLubię przeglądać przeróżne przepisy. Sam według nich robię nalewki, choć lubię też eksperymentować. Ciecierzycy nigdy nie jadłem, więc muszę złożyć zamówienie u mojej żony.
OdpowiedzUsuńPrzyznam się, że to coś nowego dla mnie, ale jestem świeża w temacie i każdy taki artykuł tylko mi pomaga :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, która warto wykorzystac w naszej kuchni - ze swojej strony mozemy jeszcze zolecic cieszace sie duzym zainteresowaniem - a wspomagajacym nasz metabolizm - mlody jeczmien (np w formie koktali), blonnik witalny, a moze cos dla osob chcacych utrzymac swoja wage a jednoczesnie potrzebujacych duzo energi? Tu najlepszym rozwiazaniem jest Yerba Mate! :)
OdpowiedzUsuńPoznałem ciecierzycę niedawno i z miejsca się zakochałem! :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł
OdpowiedzUsuńPieczona ciecierzyca na stałe zastąpiła w moim domu chipsy. Dzieciaki ja pokochały.
OdpowiedzUsuńar-speed.pl
świetny blog, ciekawe wpisy
OdpowiedzUsuńDobra porcja wiedzy, bardzo interesujący blog
OdpowiedzUsuńwspaniały i interesujący wpis!
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja na zdrową przekąskę, którą można przygotować w krótkim czasie! Takie połączenie smaków to idealny sposób na dodanie sobie energii w ciągu dnia. Dobrze wiedzieć, że zdrowe przekąski mogą być tak smaczne i proste w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńrzetelne treści i fajne wpisy
OdpowiedzUsuńoryginalny wpis.
OdpowiedzUsuń