DARY NATURY - KASZA JĘCZMIENNA

Dobry wieczór kochani!

Tak jakoś się za Wami stęskniłam:)
Wieczór spokojnie mija. Siedzę sobie pisząc do Was i słuchając relaksującej muzyki. Za oknem przymrozek, nosy nam zmarzły jak wracaliśmy niedawno ze spaceru. Uwielbiam takie wieczorne spacery. Nie ukrywam, że wolałabym w lepszej scenerii jak miasto i szum samochodów, ale jak się nie ma co lubi, to się lubi co się ma... :) Jutro jak kupię to czego potrzebuję, będę miała dla Was kolejny zdrowy, przepis niespodzianka. Ale to jutro. Dzisiaj póki co, przypomniało mi się coś, o czym miałam Wam również przypomnieć. O zapomnianej KASZY JĘCZMIENNEJ i jej dobroczynnych właściwościach.

 Zapomnianej nie tylko przeze mnie, ale również innych. Zapatrzeni w kulinarne trendy, kuchnie egzotyczne, wykwintne i "nie nasze" bardzo często zapominamy o prostocie i o tym co nam dobrego i cennego daje polska ziemia.

Ostatnio na nowo odkryłam jej smak i powiem Wam, że jem ją prawie ze wszystkim z czym mogę i dodaję ją do wszystkiego - prawie. Nawet sama, bez niczego jest przepyszna!
Jest bogata w błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Rozpuszczalny błonnik wspomaga metabolizm tłuszczów i węglowodanów, natomiast nierozpuszczalny działa uzdrawiająco wręcz na układ pokarmowy i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Błonnik pokarmowy jest kluczem do zdrowia, Jednak niewielu ludzi w naszym nowoczesnym społeczeństwie o tym pamięta. Wielu ekspertów uważa, że dobre zdrowie zaczyna się w okrężnicy i bez wystarczającego błonnika w diecie istnieje ryzyko wielu chorób, począwszy od hemoroidów a skończywszy na raku  jelita grubego .
Włókno w kaszy jęczmiennej stanowi pokarm dla pożytecznych bakterii w jelicie grubym. "Dobre " bakterie wypierają bakterie chorobotwórcze w przewodzie pokarmowym , co zwiększa zdrowie i odporność na choroby. 
Najlepszy jest jęczmień w czystej, nienaruszonej postaci. Zawiera on więcej wartości odżywczych. Jednak różne jego odmiany, sprzedawane w wielu formach, np. w postaci kasz, również jest źródłem mnóstwa składników odżywczych i dobroczynności.

Jak jeść ?

Dodając ją np. do zup. Ja ostatnio taką zrobiłam. Uwielbiam zupę "śmieciuchę" :) Czyli wzięłam wszystkie warzywa, które miałam w lodówce ( marchewka, ziemniaki, seler, por, pietruszka zielona, pietruszka w korzeniu plus pokrojony drobno jarmuż - który uwielbiam i który jest podstawą moich zielonych szejków) plus kasza jęczmienna. 
Doskonale nadaje się również do risotto, albo kaszotto:) - z grzybkami..mmmm. 
Ostatnio również wymieszałam kaszę jęczmienną, dodałam podduszoną cebulę, szczypiorek i zrobiłam pyszne pierogi! 


 
Innym razem zamiast szczypiorku dodałam biały ser. Również wyszły przepyszne!
Kaszę jęczmienną bardzo dobrze jeść z rana. Ja uwielbiam ja jeść wraz z jogurtem dodając jeszcze do tego wszystkie ziarna jakie mam domu ( słonecznik, sezam, siemię lniane, pestki dyni, otręby pszenne) :)

Włąściwości kaszy jęczmiennej :

- obniża poziom cholesterolu we krwi- ze względu na wysoką zawartość SELENU -  zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego
-
jest dobrym źródłem NIACYNY , witaminy B , która chroni nasze serce - spowalnia trawienie skrobi, które może pomóc utrzymać stabilny poziom cukru we krwi
 
- bardzo duża zawartość witaminy E
 
- zawiera LIGNANY , które działają  jako przeciwutleniacze . Kobiety , które je spożywają (również obecne w dużych ilościach w nasionach lnu ) są mniej narażone na rozwój raka piersi 

- poprawia odporność - Poprawia odporność - jęczmień zawiera dwa razy więcej witaminy C niż jest w pomarańczy, która wspiera układ odpornościowy, zmniejszając szanse na przeziębienie i grypę.     -  zawiera ŻELAZO, które zwiększa objętość krwi, zapobiegając tym samym anemii i zmęczeniu. Ułatwia to prawidłowe funkcjonowanie nerek i rozwój komórek.
- zawiera  MANGAN, który daje mnóstwo energii, co z kolei korzystnie wpływa na system nerwowy i system odpornościowy.
Chyba wystarczająco przekonywujące...?:)
Nie zapominajmy o naszych wspaniałych darach natury. Warto wrócić do prostoty na talerzu i przede wszystkim zadbać o zdrowie! W końcu mamy je tylko jedno...

Dbajcie o siebie,

N.

Komentarze

  1. jak to zapomnianej???? Przez kogo??? U mnie na okrągło, zupy, na sypko, do zapiekanek, na drugie śniadanie do roboty - no cały czas;)))) Pyyycha!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie miałam pojęcia o takich dobrocennych właściwościach tej kaszy. Zawsze coś fajnego napiszesz!
    Iza

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, zastąpię inną kaszą :)

    Zapraszam Cię na mojego bloga http://zdrowawiedza.blogspot.com oraz do obserwowania mnie , odwdzięczę się tym samym oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niesamowicie pięknie wyglądają te dania! Bardzo mi się podoba w ogóle cały blog! Pozdrawiam i czekam na nowe rzeczy :)

      Usuń
  4. przyjemnie sie oglada i czyta :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

KURACJA OLEJEM RYCYNOWYM

10 NAJZDROWSZYCH NASION NA ZIEMI