"ZŁOTO INKÓW" - KOMOSA RYŻOWA (QUINOA)
Dzisiaj pomarudzę odrobinkę o nasionach QUINOA czyli o KOMOSIE RYŻOWEJ oraz jej właściwościach i zastosowaniu.
Pierwszy raz nasiona QUINOA - KOMOSY RYŻOWEJ - zostały odkryte 3 , 4 tysiące lat temu, kiedy to Inkowie po raz pierwszy zdali sobie sprawę z tego, że nadają się one do spożycia przez człowieka. Wierzyli oni, że zwiększają wytrzymałość ich wojowników.
Oto 7 głównych i najważniejszych według mnie korzyści zdrowotnych KOMOSY RYŻOWEJ:
1. Komosa jest jednym z najbardziej bogatych w białko pożywieniem. Jest to białko zawierające wszystkie 9 aminokwasów.
2. Zawiera prawie dwa razy tyle błonnika, jak większość innych ziaren. Błonnik jak powszechnie wiadomo, najbardziej znany jest w leczeniu zaparć. Pomaga zapobiegać również chorobom serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi. Błonnik obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Zmniejsza ryzyko rozwijania się hemoroidów, oraz pomaga chudnąć! Dlatego, że wymaga dłuższego przeżuwania niż inne pokarmy, co sprawia, że czujemy się "pełniejsi" i syci na dłużej.
3. Komosa zawiera ŻELAZO, które jest podstawą do tworzenia hemoglobiny i utrzymania czerwonych krwinek. Żelazo przenosi tlen z jednej komórki do drugiej i dostarcza go również do naszych mięśni. Żelazo zwiększa również funkcjonowanie mózgu, który zabiera nam 20 % tlenu z krwi. Istnieje jeszcze wiele korzyści z żelaza m.in. regulacja temperatury ciała, synteza neuroprzekaźników itp.
4. Komosa zawiera LIZYNĘ. Jest ona istotna przede wszystkim dla wzrostu i naprawy tkanek.
5. Jest bogata w MAGNEZ. Magnez pomaga zrelaksować się naczyniom krwionośnym a tym samym załagodzić migreny. Magnez może także zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, poprzez kontrolowanie zdrowego cukru we krwi. Magnez również posiada funkcję przekazywania impulsów nerwowych w organiźmie, reguluje temperaturę ciała, oczyszcza, bierze udział w tworzeniu zdrowych kości i zębów.
6. Komosa ma wysoką zawartość RYBOFLAWINY (B2). B2 poprawia przemianę materii energetycznej w mózgu i komórkach mięśniowych.
7. Komosa ma wysoką zawartość MANGANU.. Jest on przeciwutleniaczem, który zapobiega uszkodzeniu mitochondrii podczas wytwarzania energii jak również chroni czerwone krwinki i inne komórki ciała.
JAK PRZYGOTOWYWAĆ KOMOSĘ:
Wielu ludzi przed ugotowaniem ziarenek, najpierw je płucze na sitku o malutkich oczkach, ze względu na lekko gorzkawy smak komosy.
Na jedną szklankę komosy potrzebujemy 2 szklanki wody. Zalewamy ziarenka, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy temperaturę i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
Po zakończeniu gotowania można zauważyć małe, białe "ogonki" na ziarenkach.
JAK JEŚĆ KOMOSĘ?
Komosa jest idealna dla ludzi, którzy są na diecie bezglutenowej, ponieważ nie zawiera glutenu. Ugotowaną komosę można spożywać na bardzo wiele sposobów. Idealnie nadaje się na śniadanie z dodatkiem orzechów, owoców, warzyw ( papryka, cukinia) , w formie sałatek itp. Jest naprawdę pyszna i przede wszystkim zdrowa. Komosę można zmielić na mąkę i upiec pyszny chleb!
Zrobić można przepyszną sałatkę ze składnikami według własnej inwencji twórczej:)
Idealnie nadaje się również z uduszoną cukinią jako farsz do pieczonej papryki - pyycha!
Można ją kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością lub też ( taniej) dostać ją można w internecie.
Warto czasem sięgnąć po coś tak bogatego we właściwości zdrowotne jak właśnie KOMOSA i urozmaicić sobie nasze posiłki.
Jednak nie ujmuje ona w niczym naszym cudownym, polskim kaszom ( jaglana, gryczana, jęczmienna itp.), jak już wiecie, jestem wielką fanką darów polskiej ziemi, o których będzie następnym razem:)
Dbajcie siebie!
Nina
Polecam jeść hummus oraz kuskus posiadają one dużo aminokwasów, które pomagają w przyswajaniu oraz wiele składników spożywczych, pomagających w utrzymaniu optymalnej wagi ciała.
OdpowiedzUsuńFajny i ciekawy blog do obejrzenia i poczytania w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuńCiekawy artykuł
OdpowiedzUsuńŚwietnie opisany temat
OdpowiedzUsuńSuper wpis
OdpowiedzUsuń