JAK TO... SER Z MIGDAŁÓW...?!
Tak tak...:) Jest niesamowicie pyszny, zdrowy i tak łatwy w przygotowaniu.
Jest to kolejna moja zdrowa alternatywa dla niektórych m.in. uczulonych na mleko lub będących na diecie:) Można oczywiście użyć różnych orzechów, dzięki czemu uzyskujemy różną teksturę i smak, np. orzechy macadamia dają bardzo kremową konsystencję, tak samo orzechy nerkowca ich konsystencja jest odrobinkę delikatniejsza. Ja dzisiaj zrobię z migdałów, gdyż akurat ich najczęściej używam. Konsystencja ich natomiast jest lekko ziarnista.
Składniki są bardzo proste:
- 1 szklanka migdałów namoczonych na noc i obranych ze skórki.
Wiem wiem, jest to troszkę mozolne zajęcie obieranie migdałów, ale podam Wam pewien magiczny sposób jak zrobić, aby skórka gładko nam schodziła...
Po nocnym moczeniu migdałów zalewamy je na 5 minut wrzątkiem i już:) Migdały prawie same wyskakują ze skórki :)
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli morskiej
- opcjonalnie zioła do smaku
Wszystko wrzucamy do blendera, mielimy na gładką masę.
W zastępstwie lnianej ściereczki jest kawałek firanki, która w końcu się do czegoś przydała:)
Tak przygotowany ser bardzo porządnie wyciskamy, skręcamy, nakrywamy talerzykiem, kładziemy na talerzyk coś ciężkiego i na noc do lodówki.
Następnego dnia rano...
Jest to kremowa wersja sera, proponuję również pieczoną!
Kremową wersję ulepszyłam delikatnym sosem z oliwy, soku z cytryny, szczypty soli i ziół, smarując wierzch sera i podpiekając w temperaturze 175 stopni , ok 30 min...
Mamy gotowy pyszny, zdrowy, pełen białka i wapnia, bez konserwantów i bardzo mało kaloryczny ser :)
Smacznego i dbajcie o siebie!
Wasza N.
EFEKT KOŃCOWY... |
Składniki są bardzo proste:
- 1 szklanka migdałów namoczonych na noc i obranych ze skórki.
Wiem wiem, jest to troszkę mozolne zajęcie obieranie migdałów, ale podam Wam pewien magiczny sposób jak zrobić, aby skórka gładko nam schodziła...
Po nocnym moczeniu migdałów zalewamy je na 5 minut wrzątkiem i już:) Migdały prawie same wyskakują ze skórki :)
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli morskiej
- opcjonalnie zioła do smaku
Wszystko wrzucamy do blendera, mielimy na gładką masę.
W zastępstwie lnianej ściereczki jest kawałek firanki, która w końcu się do czegoś przydała:)
Tak przygotowany ser bardzo porządnie wyciskamy, skręcamy, nakrywamy talerzykiem, kładziemy na talerzyk coś ciężkiego i na noc do lodówki.
Następnego dnia rano...
Jest to kremowa wersja sera, proponuję również pieczoną!
Kremową wersję ulepszyłam delikatnym sosem z oliwy, soku z cytryny, szczypty soli i ziół, smarując wierzch sera i podpiekając w temperaturze 175 stopni , ok 30 min...
Mamy gotowy pyszny, zdrowy, pełen białka i wapnia, bez konserwantów i bardzo mało kaloryczny ser :)
Smacznego i dbajcie o siebie!
Wasza N.
Nino to genialne , wypróbuję z pewnością :))
OdpowiedzUsuńUściski ślę :)
Ilona
Również ściskam Ilonko!
UsuńWygląda pyszniee ;D
OdpowiedzUsuńUwierz, ze i tak smaukuje...:) Własnie wcinam:)
Usuńo proszę! ale super, a mi lekarz wczoraj właśnie migdały kazał jeść...:)
OdpowiedzUsuńNo widzisz:) Juz jest jakies rozwiazanie;)
UsuńMmmm, genialny pomysł!
OdpowiedzUsuńA jakie smaczne to musi być...
Pycha!
Usuńnie do wiary!!! w życiu czegoś takiego nie widziałam ! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie raz zaskocze;)
Usuń...aż ślinka mi leci...hehe :) dzisiaj zrobię :)))
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja sera :)
OdpowiedzUsuńNie no to jakaś masakra:)) uwielbiam migdały i wszystko co je zawiera mniammmm!
OdpowiedzUsuńTwój serek jest świetny muszę spróbować sama zrobić, gratuluję pomysłu!
Pozdrawiam i zapraszam w wolnej chwili do siebie:))
http://jewelajna.blogspot.com/
Zaskoczenie *,* Migdały uwielbiam :))
OdpowiedzUsuńBardzo bym chciała abyś stała się częścią ideii, którą właśnie tworzymy :) Tematyka oscyluje w tematy Ci bliskie - ćwiczenia, dieta ale także zaburzenia odżywiania. Widzę, że jesteś biegła w tym temacie także przyda się każda opinia. Zapraszam -> http://dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com/
Biorę się za przygotowanie!
OdpowiedzUsuńSuper serek!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuń