BURAK ZAMIAST VIAGRY... ( ?! )
Z ogromną "zazdrością" ( taką zdrową:) ) czytam niektóre Wasze posty o papierówkach, malinkach, porzeczkach etc.. i ślinie się do ekranu:) Ale cieszę się razem z Wami Waszymi zbiorami i tym, że macie to szczęście spożywać te cudowne dary natury, których w naszej kochanej Polsce latem nie brakuje ! Jestem wielką zwolenniczką spożywania pokarmów ( warzyw, owoców, ziaren etc.) lokalnych. Czyli wcinamy to, co dany region - jego ziemia- czy kraj, w którym żyjemy, nam daje. Wszystkie rośliny "odczytują" kompletną informację miejsca, na którym rosną. Co ciekawe, jeśli miejsce to jest zbyt gorące, roślina walczy z tym rozwijając w sobie właściwości przeciwne - np. zawiera dużo wody i chłodzi. Na przykład : arbuzy, melony kapusta itp.
Jeśli roślina przeżywa niesprzyjające warunki klimatyczne - walczy, rozwijając w sobie między innymi. ciepło, oleistość. Np. zboża, orzechy, nasiona, bulwy.
Ten, kto wykorzystuje do jedzenia produkty z regionu, w którym mieszka, postępuje bardzo mądrze. Walczy z niesprzyjającymi warunkami zewnętrznymi z pomocą właściwości produktów.
W porze letnich upałów wykorzystuje chłodzące właściwości roślin zawierających dużo płynów ( ogórki, pomidory, kapusta, owoce, arbuzy), wprowadzając zimną energię do ciała. Natomiast zimą ogrzewa się jedząc zboża, orzechy, nasiona, bulwy, suszone owoce ( w procesie suszenia owoce uzyskują ciepłe właściwości ).
Jeśli ktoś, kto mieszka np. we Wrocławiu, zimą je dużo surowizny : cytrusy z ciepłych krajów, dużo zielonej sałaty, jabłek, wychładza swój organizm i rozregulowuje mechanizm wspomagania swego organizmu za pomocą roślin. Nic dziwnego, że zaczyna mieć kłopoty z trawieniem czy marznięciem. Absolutnie, nie mówię, aby tego nie jeść ! :) Jak najbardziej. Ale zmniejszyć proporcje w przyjmowaniu tych pokarmów w zależności od pory roku.
Mamy lato w pełni, w końcu możemy nacieszyć się dojrzałymi w słońcu pomidorami, śliwkami, czy jagódkami:) Warto również wiedzieć, po jakie sezonowe warzywa i owoce sięgać w sierpniu oraz jaki mają wpływ na nasze zdrowie.
Oto niektóre z warzyw:
...oraz owoce :
Oczyszczają wątrobę i krew.
Pomagają w zachowaniu zdrowia psychicznego, gdyż zawierają BETAINĘ, która używana jest w niektórych metodach leczenia depresji.
Zawierają także TRYTOPHAN, który rozluźnia umysł i tworzy poczucie dobrego samopoczucia, podobny do czekolady. Buraki mogą również obniżyć ciśnienie krwi.
Wiedzieliście o tym, że są doskonałym testerem na sprawdzenie poziomu kwasów w żołądku... ? :)
W jaki sposób? Jeśli zaraz po zjedzeniu lub wypiciu soku z buraków Twój mocz zrobi się przebarwiony, różowawy to masz niski poziom kwasu żołądkowego.
BURAKI ZAMIAST VIAGRY (!) :)
Brzmi śmiesznie, ale jednym z pierwszych zastosowań buraka przez starożytnych Rzymian był użycie go jako afrodyzjaka. Buraki zawierają duże ilości boru, który jest bezpośrednio związany z produkcją ludzkich hormonów płciowych. Jest to dowiedzione naukowo.
Buraki mają bardzo mało kalorii ( w 100 g ok 38 kcal ), są pyszne i mają wiele zastosowań w kuchni:) Ja uwielbiam je pod każdą postacią!
CIEKAWOSTKA :
Założę się, że tego nie wiedzieliście...:)
Buraki serwowane były w przestrzeni kosmicznej, kiedy astronauci z Apollo 18 spotkali się z braćmi z Soyuz 19. Serwowali barszcz:))
To tyle mojego "marudzenia" na dziś...:)
Dbajcie o siebie.
N.
Jeśli roślina przeżywa niesprzyjające warunki klimatyczne - walczy, rozwijając w sobie między innymi. ciepło, oleistość. Np. zboża, orzechy, nasiona, bulwy.
Ten, kto wykorzystuje do jedzenia produkty z regionu, w którym mieszka, postępuje bardzo mądrze. Walczy z niesprzyjającymi warunkami zewnętrznymi z pomocą właściwości produktów.
W porze letnich upałów wykorzystuje chłodzące właściwości roślin zawierających dużo płynów ( ogórki, pomidory, kapusta, owoce, arbuzy), wprowadzając zimną energię do ciała. Natomiast zimą ogrzewa się jedząc zboża, orzechy, nasiona, bulwy, suszone owoce ( w procesie suszenia owoce uzyskują ciepłe właściwości ).
Jeśli ktoś, kto mieszka np. we Wrocławiu, zimą je dużo surowizny : cytrusy z ciepłych krajów, dużo zielonej sałaty, jabłek, wychładza swój organizm i rozregulowuje mechanizm wspomagania swego organizmu za pomocą roślin. Nic dziwnego, że zaczyna mieć kłopoty z trawieniem czy marznięciem. Absolutnie, nie mówię, aby tego nie jeść ! :) Jak najbardziej. Ale zmniejszyć proporcje w przyjmowaniu tych pokarmów w zależności od pory roku.
Mamy lato w pełni, w końcu możemy nacieszyć się dojrzałymi w słońcu pomidorami, śliwkami, czy jagódkami:) Warto również wiedzieć, po jakie sezonowe warzywa i owoce sięgać w sierpniu oraz jaki mają wpływ na nasze zdrowie.
Oto niektóre z warzyw:
- bakłażany
- brokuły
- buraczki
- cukinia
- fasola
- fasolka szparagowa
- fenkuł
- kalafior
- kalarepa
- koper włoski
- kukurydza
- marchew
- młode ziemniaki
- młoda kapusta
- ogórki
- papryka
- patisony
- pomidory
- por
- rabarbar
- rukola
- rzodkiewka
- sałata
- seler
- mój ukochany - szczaw :)
...oraz owoce :
- agrest
- arbuz
- brzoskwinie
- borówki
- czereśnie
- gruszki
- jabłka
- jagody
- jeżyny
- maliny
- melon
- morele
- nektarynki
- porzeczki
- poziomki
- śliwki
- truskawki
- winogrona
Oczyszczają wątrobę i krew.
Pomagają w zachowaniu zdrowia psychicznego, gdyż zawierają BETAINĘ, która używana jest w niektórych metodach leczenia depresji.
Zawierają także TRYTOPHAN, który rozluźnia umysł i tworzy poczucie dobrego samopoczucia, podobny do czekolady. Buraki mogą również obniżyć ciśnienie krwi.
Wiedzieliście o tym, że są doskonałym testerem na sprawdzenie poziomu kwasów w żołądku... ? :)
W jaki sposób? Jeśli zaraz po zjedzeniu lub wypiciu soku z buraków Twój mocz zrobi się przebarwiony, różowawy to masz niski poziom kwasu żołądkowego.
BURAKI ZAMIAST VIAGRY (!) :)
Brzmi śmiesznie, ale jednym z pierwszych zastosowań buraka przez starożytnych Rzymian był użycie go jako afrodyzjaka. Buraki zawierają duże ilości boru, który jest bezpośrednio związany z produkcją ludzkich hormonów płciowych. Jest to dowiedzione naukowo.
Buraki mają bardzo mało kalorii ( w 100 g ok 38 kcal ), są pyszne i mają wiele zastosowań w kuchni:) Ja uwielbiam je pod każdą postacią!
CIEKAWOSTKA :
Założę się, że tego nie wiedzieliście...:)
Buraki serwowane były w przestrzeni kosmicznej, kiedy astronauci z Apollo 18 spotkali się z braćmi z Soyuz 19. Serwowali barszcz:))
To tyle mojego "marudzenia" na dziś...:)
Dbajcie o siebie.
N.
Kolejne fajne ciekawostki piszesz :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)))
Rowniez dziekuje za zainteresowanie:)
UsuńJak oni serwowali ten barszcz w kosmosie? Przez rurkę?:)
OdpowiedzUsuńZielonego pojecia nie mam:))) Moze w formie szejka hehehe :)
UsuńCiekawy artykuł
OdpowiedzUsuń